o autorech stránek
articles in English
rozhovor nad Biblí:

Genesis
Exodus
Žalmy
Izajáš

Matouš
Marek
1. list Korintským
Efezským
Zjevení

Bible v mobilu
české překlady Bible
komentáře k Bibli
software pro Bibli
základní otázky:

Existuje Bůh?
Proč křesťanství?
poselství Bible
různá témata:

společnost
film, televize
souvislosti matematiky

povídky
recenze knih

drobnosti
teologická diskuse
Augustin o Janovi

učit se, učit se:

biblická hebrejština
biblická řečtina
matematika
Starší články:

2023
2022
2021

nejnovější příspěvky
do diskuse:


Břeťa 2022-09-30 20:46:46 John Lennon and Imagine: Is the discussion w

Jaroslav Schrötter 2022-02-21 14:02:54 Břeťa - intro: Vážený pane Fajmone

Břeta 2021-11-07 21:43:00 Matouš 3-4: Děkujeme za reakci.

Milan 2021-11-04 12:46:31 Matouš 3-4: Dobrý den, reaguji

Ondřej Kratochvíl 2021-11-01 21:44:53 Exodus - obsah: :)

Břeťa 2021-02-20 17:52:27 Žalmy - úvodem: Jde o to, že to slo

Pavla Turková 2021-02-20 17:07:50 Žalmy - úvodem: PŘIVÍTALA BYCH NĚJA

Břeťa 2020-12-04 09:11:09 Software pro čtení Bible: Ke čtení Bible se o




Izrael ve 20. století


Břeťa Fajmon, 30.8.2014, ale v podstatě se jedná jen o odkaz na přednášku Mojmíra Kalluse zveřejněnou 25.11.2013 na Youtube (za odkaz děkuji Malvíně Vroblové) + odkaz na dvě knihy, které s tímto tématem souvisí
  • Izrael, Palestina a my, přednáška Mojmíra Kalluse zveřejněná 25.11.2013 na Youtube organizací Moderní společnost (která byla mimochodem v červenci 2014 registrována v Česku jako politická strana). Jedná se o historicko-politický přehled vývoje historie Izraele zhruba za posledních sto let, počínaje Sykes-Picotovou dohodou v roce 1916 a konče rezolucí o uznání Palestiny valným shromážděním OSN v roce 2012. Je to cca 75 minut dobrého přehledu o situaci na území Palestiny a Izraele, který běžně v našich médiích není k dispozici. Mojmír Kallus zmiňuje i roli Československa (a později České Republiky) ve dvou okamžicích tohoto období. Silně doporučuji pro získání základního přehledu. (update: šestidenní válka o Izrael v roce 1967 je výborně zpracovaná v 45min dokumentu české televize jako epizoda z cyklu Souboj vojevůdců, část: Dajan proti Ámirovi, k nalezení neoficiálně na ulozto.cz)
Pokračovat ve čtení: Izrael ve 20. století

Dva pohledy na život kolem nás


Břeťa Fajmon, 14.9.2011

Rád bych v tomto článečku odkázal na dva plodné autory, kteří píší o životě, o věcech kolem sebe, o naší společnosti. Oba jsou křesťané, ale stejně jako říká Vladimír Justl o díle Bohuslava Reynka, jejich křesťanská víra u nich nepřerostla v ideologii -- svou víru sdělují skrze "obyčejnou lidskost", se kterou vnímají svět. Jsou to Hana Pinknerová a Vlastík Fürst.

Pokračovat ve čtení: Dva pohledy na život kolem nás

Články Davida Nováka


Břeťa Fajmon, 22.11.2010

V tomto článečku najdete odkazy na stránku Davida Nováka, který píše nejen články s tematikou vyloženě křesťanskou, ale také články o společnosti a filosofii. [update 2011: David začal nový blog zde.]

S Davidem Novákem jsem se setkal kdysi na jedné konferenci osobně, ale později jsem se s ním "setkal" při poslechu přednášky Co říká reklama o stavu naší společnosti, ve které se zamýšlí nad tím, jaký vliv má společnost na nás jednotlivce. Nejvíce se mi líbilo: Existují čtyři skupiny lidí: ti, co člověka utiskují (např. komunismus v minulosti), ti, co člověka uctívají (hodně dnešní doba), nebo ti, co hledají rozptýlení v zábavě (také hodně dnešní doba). A pak je čtvtá skupina lidí - ti, co uctívají Boha a člověku slouží.

Dále bych chtěl poukázat na osobní na stránku Davida Nováka, kde zveřejňuje některé své články (zatímco jiné mu vycházejí i knižně nebo v časopisech), namátkou ty, co mne zaujaly:

Pokračovat ve čtení: Články Davida Nováka

„Předvolební” superčlánek Tomáše Bílka


Břeťa Fajmon, 3.5.2010; myšlenky ke článku Tomáše Bílka zveřejněném v Konzervativních listech (prosinec 2009)

Článek Tomáše Bílka – Proč nalézají legitimitu vzájemně nesmiřitelné ideologie – je předvolební jen v tom smyslu, že své myšlenky k němu zveřejňuji před volbami (proto uvozovky); jinak se jedná o článek nadčasový. Pokud Vám nestačí výše odkázaný originál, přidám zde také několik svých myšlenek, jak jsem nad článkem přemýšlel.

Článek se mi líbí zejména proto, že
  • ukazuje, že být dobrým politikem či bojovat za dobré věci lze v jakékoli politické straně (i když některé ideologie dávají existenci dobré společnosti větší prostor);

  • uvádí křesťanský pohled na politiku; pokud Bůh je stvořitelem veškeré skutečnosti, pak Bible musí obsahovat rozumný pohled i na oblast řízení státu (či aspoň obsahovat principy, ze kterých vyjít).
Pokračovat ve čtení: „Předvolební” superčlánek Tomáše Bílka

Články a blog Tomáše Sedláčka


Břeťa Fajmon, 15.11.2009

Rád bych doporučil osobní stránku a články ekonoma Tomáše Sedláčka, který pracuje jako ekonomický stratég ČSOB. Je to jeden z mála, který ve svých rozhovorech o ekonomice cituje Bibli a snaží se spojit ekonomiku s moudrostí, ke které vyzývá. Dále vybírám namátkou:

Pokračovat ve čtení článku Články a blog Tomáše Sedláčka

Info o měsíčníku Konzervativní listy


Břeťa Fajmon, 14.9.2009

Rád bych obrátil Vaši pozornost na časopis Konzervativní listy. Jeho šéfredaktorem je Dan Drápal, svého času předseda KDU-ČSL pro okrsek Praha 8, ale jak se později vyslovil, vzdal se angažovanosti ve vrcholné politice, aby se mohl věnovat více psaní a publicistice.

Cílem časopisu je obnovit význam slova "konzervativní", tj. budovat a chránit to dobré, mít delší dech než jedno volební období. Možná zveřejňovat nezávislé články, které se do běžného tisku už nedostanou. Líbí se mi, že nechtějí poskytovat černobílé vidění – že člověka (např. právě na politické scéně) nezařadí do škatulky "dobrý" nebo "špatný", ale upozorňují na jeho dobré činy i na věci, se kterými nesouhlasí nebo které je potřeba ještě uvést do lepších souvislostí.

Pokračovat ve čtení článku Info o měsíčníku Konzervativní listy